Domov

  Je vaš šef Rus? - 5 pravil za delo z nadrejenim iz Rusije

  Ljubljana, 8. november 2014

  Za razliko od Slovenije, je Rusija ogromna država. Rusi so se pogosto skozi zgodovino počutili osamljeni v svoji ogromni državi, saj so pogosto imeli sosede, ki jim niso želeli nič dobrega. Zato so do tujcev (v tem primeru do nas, Slovencev) pogosto nezaupljivi.

   

  So kulturno izjemno bogat narod in so zelo ponosni na svojo literaturo in druge umetnosti. Zelo bodo cenili, če boste poznali njihovo visoko umetnost in jo boste znali primerno ceniti.

   

  1. Ruska imena

  Verjetno ste opazili, da imajo Rusi malce drugačna imena od Slovencev. Vam je, na primer, lahko ime David Sever, vašemu nadrejenemu iz Rusije pa Fjodor Nikolajevič Medvedev. Kaj pomeni njegovo ime? Vašemu šefu je ime Fjodor, piše pa se Medvedev. Kaj pa je potem Nikolajevič? Ruska srednja imena so imena njihovih očetov, v tem primeru je ali je bilo njegovemu očetu ime Nikolaj. Ime vašega šefa pomeni naslednje: ime mu je Fjodor, piše se Medvedev in je sin Nikolaja.

   

  2. Komunikacija z ruskim šefom

  Načeloma so neposredni in se, za razliko of Slovencev, običajno ne izogibajo konfrontacij. Na istem sestanku so lahko zelo čustveni in hkrati izjemno rezervirani.

   

  Tako kot slovenski šef, bo tudi ruski šef od vas zahteval točnost in potrpežljivost. To pomeni, da se od vas pričakuje, da boste prišli na sestanek s šefom točno, če pa on/a zamudi, bo pa tako samo preizkušal vašo potrpežljivost. Bolj ste potrpežljivi, bolj vas bo cenil/a. Če zamuja, ne pričakujte opravičila.

   

  3. Organizacija in hierarhija v ruskih podjetjih

  Zgodovinsko se je ruski sistem komunizma in navideznega egalitarizma, izrazil v izjemno hierarhičnih oblikah v zasebnih in javnih organizacijah.

   

  Tako je vaš šef lahko zelo oddaljena, močna figura, obdana s statusnimi simboli, ki izražajo njegovo ali njeno visoko pozicijo. Za razliko od Slovencev, se bo ruski šef obdal z mnogimi statusnimi simboli, ki jasno izražajo razliko med njegovo pozicijo in vašo. Če in ko boste napredovali, vam ne bodo samo zvišali plače, temveč bodo z napredovanjem prišli tudi drugi vidni simboli napredovanja, kot je lahko, na primer, večja pisarna, službeno vozilo in drugi vidni simboli moči.

   

  Ruski šefi bodo tipično od svojih podrejenih pričakovali, da se nemudoma odzovejo na njihove zahteve, ne glede na druga dela in naloge, ki jih morajo opraviti.

   

  Prav tako ruskim šefom ne bo nič nerodno jasno izražati svoje moči, morda celo z javnim kritiziranjem podrejenih in z morebitnimi impulzivnimi odločitvami. Na enak način – javno, bodo tudi pohvalili in nagrajevali. Če bo vaš ruski šef kričal na vas, tega ne vzemite osebno.

   

  Če bo on ali ona napredoval/a in če ste se z njim ali njo dobro razumeli ter je cenil/a vaše delo, je možno, da boste tudi vi napredovali z njim ali njo.

   

  4. Videz

  Rusi cenijo urejen zunanji videz, zato pazite, da boste vedno imeli čiste čevlje, zlikano srajco, da imate moški urejeno pričesko in ženske urejene roke. Če s svojim videzom, ne boste, recimo, izražali, da ste računovodja, šef z vami ne bo komuniciral kot z računovodjo temveč kot z nekom, ki ga vaš videz izraža, na primer s čistilcem njegovega prestižnega avtomobila. Za Ruse so, za razliko od skromnih Slovencev, statusni simboli pomembni.

   

  5. Kaj je za Ruse nekulturno

  Tako kot vsi narodi na tem svetu, imajo tudi Rusi svoja pravila obnašanja in komunikacije. Kaj je zanje nekulturno?

  • Ko vstopite v javno ali poslovno stavbo, si ne slečete plašča. Prav tako je nekulturno, če se v restavraciji, v pisarni, kjerkoli vsedete na svoj plašč ali jakno. Plašč ali jakno čim prej, ko vstopite v prostor obesite ali na stojalo ali oddajte v garderobo oz. odložite ta kos oblačila v prostor za ta namen.
  • Če stojite ali pohajkujete z rokami v žepih.
  • Poslovna obleka, ki ni konservativna. Redki so poslovneži iz Rusije, ki so navdušeni nad pastelnimi srajcami z belimi ovratniki ali nad srajcami s karo vzorci.
  • Žvižganje v zaprtih prostorih –  ne samo, da je nekulturno, prinaša nesrečo.
  « nazaj na seznam

  Kako do službe

  Vsem, ki nastopajo na trgu dela, zelo priporočam, da preberejo knjigo gospe magistre Tamare Guzelj Kako do službe. Priročnik mi je dal bistvene napotke, kako pristopiti do morebitnega novega delodajalca. Po poklicu sem tržnica, pa vendar se nikdar, ko sem nastopila na trgu dela, nisem zavedala, da moram tržiti sebe. V priročniku avtorica po korakih podaja nasvete, kako se na trgu dela profesionalno obnašati. Zavedati se moramo, da so tradicionalne metode iskanja zaposlitve neučinkovite; ustvarile so se nove, ki jim je potrebno slediti, in prav te ta priročnik navaja. Ko sem priročnik prebrala, sem nasvete takoj začela uporabljati in lahko se pohvalim, da sem novo službo v uspešnem podjetju dobila le v pičlem mesecu dni.

  Resnično bi se rada zahvalila avtorici, da je priročnik izdala, saj odpre nove dimenzije, kako uspešno vstopiti in nastopati na trgu dela, ki je danes vedno bolj zahteven.

  Mnenja

  "V veselje mi je, da še obstajajo ljudje, ki jim ni vseeno za bonton, ki se radi smejijo, ki radi berejo, ki radi pišejo. :) Upam, da se iz vaše knjige česa naučim in končno najdem službo. Hvala za izkušnjo. Kakršnakoli bo že." Anja

  Bonton za mizo

  Oranizirajte se tako, da na sestanke v restavracijah ne boste zamujali.

  Bonton na delovnem mestu

  E-pošta naj bo kratka, jasna in jedrnata in predvsem slovnično pravilna.

  Razgovor za delo

  Vprašanje študentke zadnjega letnika: "Pa je res na zaposlitvenem razgovoru treba poznati podatke o delodajalcu? A ne zahtevate malo preveč?"

  Odgovor: "Res je treba vedeti čim več o delodajalcu. To je popolnoma normalno in se od kandidatov pričakuje."

  Twitter

  Je vaš šef Rus? - 5 napotkov kako komunicirati z nadrejenim iz Rusije: www.tamaraguzelj.si #poslovnibonton