Domov

    Bonton za mizo

    Ljubljana, 27. oktober 2013

    Nekaj osnovnih napotkov o bontonu za mizo, na osnovi najpogostejših napak, ki jih opažam za slovenskimi mizami:

     

    Potrudimo se, da bomo točni – ko se dogovorimo za obrok, ali pri komu doma ali v restavraciji se potrudimo in pridimo točno. Še posebej nerodno je, če zamujamo, ko smo povabljeni na dom in gostitelji kuhajo. Če bomo zamujali, zelo jasno pokažemo, da nam je vseeno za kuharjev trud v kuhinji.


    Ko dobimo hrano na mizo, najprej poskusimo, šele nato dosolimo in popopramo. To je še posebej smiselno, če smo povabljeni na domači obrok. Če najprej dosolimo in popramo, predenj poskusimo, s tem kuharju jasno pokažemo, da vemo, da ne zna dobro kuhati, saj je treba hrano takoj popravljati.


    Ko vidimo, da se bliža čas, da bo hrana vsak čas prišla na mizo, ne gremo na tolaleto. Če gremo na toaleto, nas bodo vsi vljudni ljudje za mizo čakali, hrana pa se jim bo vmes hladila. Če se torej nismo prej odločili za odhod na wc, počakajmo, da vsi pojedo in gremo šele potem na toaleto.


    Ko pride hrana na mizo, počakamo, da vsi dobijo svoje krožnike in jedi in šele nato začnemo jesti. Ne napadimo hrane, takoj, ko smo jo dobili predse, ne glede na druge ljudi za mizo.
     

    Za brisanje ust med obrokom uporabimo prtiček, ne rokava. Servieta tudi ni slinček in ni robček. Servieto, če ne prej, najkasneje, ko dobimo hrano za mizo, položimo na kolena.

     

    Jemo s priborom, ne z rokami. Če se bašemo z ocvrtim piščancem in ga z rokami tlačimo v usta, od komolcev nam pa kaplja maščoba, je to zelo neprijetna podoba za vse okoli nas – ljudi mine apetit, ko vidijo takšnega barbara za mizo.
     

    Med jedjo komolce držimo blizu telesa, ne dlje kot 10-20 cm od trupa. Če jih pošteno dvigujemo v zrak, zgledamo kot kokoška, ki se repenči. Pa še soseda lahko butnemo v rebra, če smo bolj stlačeni.

     

    Za mizo si ne trebimo zob. Če menimo, da se nam je košček hrane zataknil za zobe, vzamemo zobotrebec, odidemo v toaleto in si tam v miru otrebimo zobovje.
     

    Drage dame, miza ni primernen kraj za kozmetične popravke. Če menite, da se morate našminkati ali si popraviti pričesko, miza ni pravi naslov za te zadeve. To se vedno dela prostorih, ki so temu namenjeni, reče se jim toaleta.

     

    Vse to je bonton, pa še mnogo drugega in do pravilnega vrtenja pribora nismo niti prišli. Četudi znate pribor vrteti kot najboljši virtuoz, če ne znate upoštevate osnovnih pravil obzirnosti za mizo, niste nič drugega kot neotesano teslo, saj ima, po bontonu, obzirnost do drugih vedno prednost in precedens pred tehniko uporabe pribora.

    « nazaj na seznam

    Kako do službe

    Vsem, ki nastopajo na trgu dela, zelo priporočam, da preberejo knjigo gospe magistre Tamare Guzelj Kako do službe. Priročnik mi je dal bistvene napotke, kako pristopiti do morebitnega novega delodajalca. Po poklicu sem tržnica, pa vendar se nikdar, ko sem nastopila na trgu dela, nisem zavedala, da moram tržiti sebe. V priročniku avtorica po korakih podaja nasvete, kako se na trgu dela profesionalno obnašati. Zavedati se moramo, da so tradicionalne metode iskanja zaposlitve neučinkovite; ustvarile so se nove, ki jim je potrebno slediti, in prav te ta priročnik navaja. Ko sem priročnik prebrala, sem nasvete takoj začela uporabljati in lahko se pohvalim, da sem novo službo v uspešnem podjetju dobila le v pičlem mesecu dni.

    Resnično bi se rada zahvalila avtorici, da je priročnik izdala, saj odpre nove dimenzije, kako uspešno vstopiti in nastopati na trgu dela, ki je danes vedno bolj zahteven.

    Mnenja

    "V veselje mi je, da še obstajajo ljudje, ki jim ni vseeno za bonton, ki se radi smejijo, ki radi berejo, ki radi pišejo. :) Upam, da se iz vaše knjige česa naučim in končno najdem službo. Hvala za izkušnjo. Kakršnakoli bo že." Anja

    Bonton za mizo

    Oranizirajte se tako, da na sestanke v restavracijah ne boste zamujali.

    Bonton na delovnem mestu

    E-pošta naj bo kratka, jasna in jedrnata in predvsem slovnično pravilna.

    Razgovor za delo

    Vprašanje študentke zadnjega letnika: "Pa je res na zaposlitvenem razgovoru treba poznati podatke o delodajalcu? A ne zahtevate malo preveč?"

    Odgovor: "Res je treba vedeti čim več o delodajalcu. To je popolnoma normalno in se od kandidatov pričakuje."

    Twitter

    Je vaš šef Rus? - 5 napotkov kako komunicirati z nadrejenim iz Rusije: www.tamaraguzelj.si #poslovnibonton